peiponen.net

Alkuun
Kirjoja:
Laatokan Mantsi
Linnun Silmin
Kehrääjälintu
Itsenäisen Suomen
rajat
Julkaisuja
Esitelmiä

Laatokan Mantsi

Härkäuhrin saari

Laatokan Mantsi - kirjan etukansiLaatokan Mantsi - kirjan takakansi

Toimittanut Valto A. Peiponen, © Valto A. Peiponen, 1997
Kustantaja: Karjalan Kirjapaino Oy/ Karjala -lehti, Lappeenranta
Paino: Karisto Oy,Hämeenlinna 1997
ISBN: 951-96372-8-1

e-mail: valto.peiponen@suomiforum.com

Ensimmäinen painos on loppuunmyyty.

Toinen painos 2008. Kustantaja Karjalan Kirjapaino Oy/Karjala-lehti. Lappeenranta
Paino: Gummerus Oy, Jyväskylä 2008

KIRJOITTAJAT:
TIMO-ILKKA ANTIKAINEN, filosofian maisteri
VILHO HALMEKARI, opettaja, toimittaja
ANNE HARJU, filosofian maisteri
KAIJA HÄMÄLÄINEN o.s. TAMMELA, johtava ylihoitaja
PEKKA JORMALAINEN, opettaja
TOIVO JUMPPONEN, metsätalousinsinööri
OILI MÄKI-TIRKKONEN o.s. MURU, tekstiilitaiteilija, professori
KLAUDIA PANKOLAINEN o.s. RETKIN, rouva
NIILO PEIPONEN, rakennusmestari
VALTO A. PEIPONEN, rehtori, filosofian tohtori
ALI PELTONEN, talouskapteeniluutnantti
YRJÖ POREVUO, maanviljelijä
ANTON PROKKI, opettaja
TYYNE PROKKI o.s. ANSELA, opettaja
ANJA ROUHOLA, yhteiskuntatieteen maisteri
JUULIA SAVINAINEN o.s. IVAKKO, rouva
YRJÖ SAVINAIINEN, sotilasmestari
TAUNO SEPPÄ, sotilasmestari
NIILO VEHOVUORI, lehtori, ent. rehtori
RAUHA VIRTALA o.s. FURU, terveydenhoidon maisteri

SISÄLLYS:

LUONTO. Valto A. Peiponen: Saari nousee merestä - Anton ja Tyyne Prokki: Kasvillisuudesta - Valto A. Peiponen: Saaren ja Pohjois-Laatokan linnustosta.

ASUTUSHISTORIA. Valto A. Peiponen: Saaren asuttaminen ja elinolosuhteet - Timo-Ilkka Antikainen: Muutto Venäjälle 1600-luvulla - Valto A. Peiponen: Raha-arkku 1700-luvulta - Niilo Vehovuori: Asumistapa ja kansan luonne.

KIRKOLLINEN ELÄMÄ. Anja Rouhola: Seurakunnan vaiheita 1880-1950 - Anja Rouhola: Uskon voimaa - Pekka Jormalainen: Kirkkokuoron ja tiistaiseuran toiminta - Yrjö Savinainen ja Valto A. Peiponen: Kirkkovuoden pyhät ja praashniekat - Anne Harju: Pyhän Iljan praashniekka.

KANSANSIVISTYS. Valto A. Peiponen: Suomalaiset kansakoulut - Valto A. Peiponen: Venäläistämiskoulut ja "Karelskija Izvestija"-lehti - Pekka Jormalainen: Koulumuisteloita Peltoisista - Vilho Halmekari: Muistikuvia Työmpäisten kouluoloista ja opettajista.

KYLÄKUVAUKSET. Ali Peltonen ja Valto A.Peiponen: Kylien talo- ja asukasluettelot sekä kartat - Rauha Virtala: Peltoinen, saaren kirkonkylä - Peltoisten talot ja asukkaat - Klaudia Pankolainen ja Valto A. Peiponen: Suonkylä, peltoa ja metsää - Suonkylän talot ja asukkaat - Valto A. Peiponen: Peiposenkylä - merellinen kalastajien kylä - Peiposenkylän talot ja asukkaat - Toivo Jumpponen: Saukkanen, Hiloila, Seloi - itärannikon kyliä - Saukkasen,Hiloilan ja Seloin talot ja asukkaat - Yrjö Porevuo, Anton ja Tyyne Prokki: Minun kotikyläni, Oritselkä ja sen elämää - Oritselän talot ja asukkaat - Yrjö Savinainen: Terolan kylä - Terolan talot ja asukkaat - Vilho Halmekari: Kotikyläni Työmpäinen ... ja rakkaat manalle menneet kyläläiseni - Työmpäisten talot ja asukkaat.

ELINKEINOT. Yrjö ja Julia Savinainen: Maataloudesta - Yrjö Savinainen ja Valto A. Peiponen: Merelle kalaan miehen mieli - Yrjö Savinainen: Metsästysmailta ja -vesiltä - Valto A. Peiponen: Vaarallinen Laatokka.

KAUPPA JA LIIKENNE. Niilo Peiponen: Kauppapaikat ja kauppiaat - Niilo Peiponen: Liikenteen kehitys - Valto A. Peiponen: Laivalaituri keskelle saarta.

ELÄMÄÄ RAUHAN AIKANA. Kaija Hämäläinen: Ruokakulttuuria mantsilaisittain - Rauha Virtala: Terveyden- ja sairaanhoito - Kaija Hämäläinen: Marttayhdistyksen toiminta - Pekka Jormalainen: Nuorisotoiminta -Vilho Halmekari: Miten muinoin Mantsinsaarella seurusteltiin, kosittiin ja mentiin naimisiin - Tyyne Prokki: Mantsinsaarelaiset ja Valamo - Ali Peltonen: Linnakkeen historia 1918-1939 - Tauno Seppä: Elämää linnakkeen ympärillä - Ali Peltonen: Maanpuolustusjärjestöt - Oili Mäki-Tirkkonen: Novelli "Ylikersantti" - Vilho Halmekari: Kiertelevistä kerjäläisistä - Klaudia Pankolainen: Sananlaskuja ja sananparsia - Iivo Härkönen ja Manja Kalske: Mantsinsaaren balladi - Vilho Halmekari: Laatokalle - Murrepakinat: Ville Helve: Ruskoi da Kozlovan buabo, Pekka Pohjanvalo: Kui Valamoin kirikön ristu paikoilleh pandih.

VIIME SOTIEN AIKA. Niilo Peiponen: Vuonna 1939 sota tulee Salmiin - Pekka Jormalainen: Talvisotaa pakoon - Ali Peltonen: Mantsinsaari talvisodassa - Yrjö Savinainen: Jatkosodan aika 1941-1944 - Niilo Vehovuori: Evakosta palanneiden elämää 1941-1944 - Vilho Halmekari: Muistopuhe veljelleni - Ali Peltonen: Sotien sankarivainajat.

MANTSINSAAREN PAIKANNIMISTÖ


WebDesign & © Tmi Tilkkutäkki - www.tilkkutakki.com